Voluntarii seniori ai centrelor intergeneraţionale primesc „Flori pentru Suflet”

Voluntarii seniori ai centrelor intergeneraţionale primesc „Flori pentru Suflet”

 flori-fp-fpmrCu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, Fundația Principesa Margareta a României și Asociația Niciodată Singur – prietenii vârstnicilor organizează a 5-a ediție a Campaniei „Flori pentru Suflet”. Campania este o modalitate de a promova alături de parteneri, colaboratori și prieteni ai ONG-urilor, mesajul unei bătrâneți demne pentru vârstnicii din România.

 În perioada 24 septembrie – 4 octombrie, echipe de voluntari mobilizate în 22 de județe din țară oferă peste 5000 de flori și felicitări vârstnicilor pe care îi întâlnesc, ca semn al respectului si al aprecierii. Locurile de desfășurare ale campaniei sunt diverse, de la cămine de bâtrâni, centre de zi intergenerationale, la cafenele și restaurante, casierii și puncte de lucru ale partenerilor, parcuri și spații publice sau la domiciliul vârstnicilor nedeplasabili.

La nivel mondial, din ce în ce mai mulți vârstnici sunt afectați de izolare socială și singurătate.  În România, conform unui studiu realizat anul trecut de GfK pentru Fundația Principesa Margareta a României, unu din doi vârstnici din România este afectat de singuratate sau trăiește sentimentul inutilității.

Conform Națiunilor Unite, de ziua de 1 octombrie (Ziua Internațională a Vârstnicilor) se vor promova drepturile vârstnicilor prin încurajarea acestora de a participa activ în viața economică, politică, socială și culturală. În plus, se militează pentru promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii și a persoanelor de vârsta a III-a, lipsită de discriminare, prin incluziune socială și reprezentare pozitivă a imaginii vârstnicilor pe canalele media.

În acest an, au răspuns pozitiv invitației de a dărui vârstnicilor mesajul Flori pentru Suflet :

– Companii – Grupul CEZ în România, Santierul Naval Damen Galati, restaurantele Hanu’ Berarilor, Oracle Volunteers, , Lutz and Associates, cafenele Lente;

– Asociatii si fundatii partenere – Centrul Comunitar Generatii, Centrul Casa Maria II din Reghin, Fundatia Buckner din Tarnaveni, Asociatia Caritas Sfantu Gheorghe, Centrul de zi din Valea Crisului, Centrul Sf. Spiridon din Galati, Fundatia Cuvant Intrupat din Galati, Fundatia Bunul Samaritean din Nicoresti, Asociatia Sfantul Vasile ce Mare din Galati, Fundația Sozialstation Metzingen, Asociația Mansio, Asociația Optiplaza, Asociația pentru Persoane Vârstnice și Copii în Dificultate – “Familia 2004” Blaj;

– Voluntari si donatori care s-au alăturat individual campaniei.

Oricine poate deveni mesager al campaniei, individual sau împreună cu prietenii sau colegii, oferind flori și cateva clipe de atenție unui bătrân drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *